
Gayrimenkul Satın Alarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının hangi hallerde kazanılacağını ve kaybedileceğini düzenlemektedir. İlgili kanunun 12. maddesi ise Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai halleri düzenlemiştir. İlgili Kanun ve Yönetmeliğe göre en az 400.000 (Dört yüz bin) Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı satın alan ve bu taşınmazı 3 yıl süreyle satmayacağını taahhüt eden kişiler Türk Vatandaşlığı edinmeye hak kazanmaktadır.
Ev Alarak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı Kazanılır mı?
Yukarıda belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmanın bir yolu da taşınmaz satın almaktır. Türkiye topraklarında yasada belirlenen bedel ve daha üzeri bir fiyata taşınmaz satın alan kişiler, yapacakları başvuru ile vatandaşlık hakkını edinebilirler. Türkiye’de alınacak taşınmaz konusunda yukarıdaki madde metninde belirtildiği gibi bir alt sınır vardır. Bu alt sınır 250.000 Dolar ise de 13/05/2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 400.000 Dolar olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, bu bedel ve buna karşılık gelen döviz bedeli ile bir taşınmaz alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı edinmeye hak kazanırlar. Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 12’nin kısa dönem ikamet iznine yaptığı atıf dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından kapsamı belirlenen yatırımlar sayesinde vatandaşlık kazanan kişinin eşi ve kendisinin veya eşinin ergin olmayan çocuğu da vatandaşlık kazanacaktır.
Gayrimenkul Alarak Vatandaşlık Ediniminde Başvuru Prosedürü
Öncelikle gayrimenkulün bulunduğu yer Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden randevu alınır. Satın alınacak gayrimenkulün kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlara haiz olup olmadığına çok dikkat edilmeli, alıcı ve satıcının ibraz etmesi gereken belgeleri eksiksiz sunmalarına çok önem verilmelidir. Türkiye’de gayrimenkul satın alarak vatandaşlık elde etmek isteyen kişiler istenilen belgeleri hazırladıktan sonra başvuru yapmalıdır. Yapılacak olan başvurularda belgelerin eksiksiz ve tam olması çok önemlidir. Gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının bu istisnai yolla kazanılmasında başvuru tarihinden önce en fazla 3 ay öncesine kadar gayrimenkul değerleme raporu alınmalı ve akabinde uygunluk belgesi başvurusu yapılmalıdır.
Görüldüğü üzere başvuru yapılırken gerekli tüm belgeler titiz bir şekilde hazırlanmalı ve başvuru eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde başvuru reddedilebilir. Bu halde ise taşınmaz satın alan kişiler ciddi hak kayıpları yaşayabilirler. Bu nedenle bir avukat vasıtası ile bu işlemlerin gerçekleştirilmesi önemlidir.
Türk Vatandaşlığı Başvurusu Avukat ile Yapılabilir mi?
Yurtdışında yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmayan kişiler, Türkiye’de taşınmaz satın alarak vatandaşlık elde edebilirler. Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’ye gelme imkanı olmayan kişilerin başvuruları ise avukat tarafından gerçekleştirilebilir. Başvurunun eksiksiz yapılması ve sürecin doğru, tam, şeffaf ve güvenli bir şekilde takip edilmesi son derece önem arz etmektedir. Başvuru sürecinde yapılacak herhangi bir hata ya da belgelerde meydana gelebilecek eksiklik, başvurunun reddine veya başvuru sürecinin uzamasına sebebiyet verebilmektedir. Bu konuda Alliance Law olarak her türlü hukuki ve teknik destek uzman avukatlarımız tarafından eksiksiz olarak sağlanmaktadır. Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığının kazanılmasında danışmanlık için Alliance Law ile iletişime geçebilirsiniz.